Produktfokus + Åpne Digitale Plattformer = Digital frihet

Fra leverandørenes gylne bur til digital frihet

28/4/2025

Arnstein Andreassen

I en verden der data kalles "den nye oljen", har kontrollen over bedriftsdata blitt en kritisk konkurransefaktor. Likevel sitter mange organisasjoner fast i det vi kan kalle leverandørenes «gylne bur» – lukkede systemer som lover å løse alt, men som egentlig låser inn dataene dine og begrenser din evne til å innovere.

Fra låste systemer til åpne plattformer

For ikke så veldig mange år siden var det slik at når du kjøpte en mobiltelefon, var du prisgitt de funksjonene telefonen hadde på kjøpstidspunktet. Du hadde ingen mulighet til å installere nye apper eller programmer, telefonen var et alt-i-ett system og var låst til hva den ene leverandøren måtte finne for godt å levere. For å endre på dette måtte du ta kostnaden med kjøpe en helt ny telefon, eventuelt fra en annen leverandør.

Da smarttelefonen ble allemannseie fikk vi tilgang til et økosystem der vi har blitt vant til at man kan søke opp og installere apper fra ulike leverandører og tilbydere etterhvert som behov oppstår. Vi kan også enkelt velge selv når vi vil bytte disse ut. Og når man installerer en app, forventer vi at denne fungerer sømløst på vår telefon. Vi bytter stadig telefoner, men forventer likevel at appene våre skal oppdateres og fungere også ved nyere versjoner av plattformen.

For veldig mange organisasjoner er situasjonen slik at man fremdeles har digitale systemer og programvare som er overlevninger fra tiden med "dumme" telefoner. Det er som at du har kjøpt et hus, men leverandøren av huset har bestemt hvilke rom du får tilgang til, hvilke møbler du kan ha, og tar betalt hver gang du vil henge opp et nytt bilde. Dette er virkeligheten mange organisasjoner fremdeles lever med i sine digitale systemer.

Mange organisasjoner er låst til lukkede systemer og plattformer og får ikke nok tilgang til og eierskap til sine data

Å bygge for endring

For organisasjoner er teknologiendringer ikke helt så enkelt som å kjøpe en smarttelefon der man kan kjøpe apper. Det er ikke bare en enkelt persons valg og arbeidsmåter som skal støttes, men en hel organisasjon, men mange ulike og komplekse behov, som kontinuerlig endres. Det eneste konstante i teknologiverdenen er behovet for endring. Når vi bygger åpne digitale plattformer, må vi akseptere at:

  • Dagens komponenter vil bli utdaterte, ofte raskere enn vi forventer
  • Systemer vil måtte oppdateres og tilpasses på nytt, og nye systemer vil komme til og må integreres
  • Ansatte og konsulenter kommer og går, med ulike erfaringer og perspektiver. De vil også ønske å endre på ting.
  • Forretningsvirkeligheten, organisasjonen og arbeidsprosesser vil endres kontinuerlig

En robust digital plattform må derfor designes for å absorbere endring, ikke bare tolerere den. Hvert komponentbytte bør gjøre helheten bedre og organisasjonens arbeid mer effektivt, ikke skjørere og mer tungvint.

Kjerneprinsipp: Åpen plattform + produktfokus

Tankesettet om "Åpne digitale plattformer" representerer et skifte fra denne modellen. I stedet for monolittiske systemer som prøver å gjøre alt, har en åpen digital plattform et tankesett om et økosystem der spesialiserte komponenter samhandler via veldefinerte grensesnitt. Hver komponent behandles som et “produkt” med egen livssyklus — ikke et engangs¬prosjekt. Dette er fundamentalt forskjellig fra tradisjonelle IT-prosjekter, som ofte fødes med innebygget utløpsdato, og gir flere kritiske fordeler:

  • Eierskap og frihet: Du beholder rådataene og unngår dyre ekstratjenester.
  • Leverandørfleksibilitet: Du kan plukke beste løsning for hvert behov, og bytte ut over tid.
  • Kontinuerlig utvikling: Hvert bytte av komponent løfter helheten.

Et skifte i tankegang - to essensielle perspektiver

Et produkttankesett er essensielt for vellykket plattformutvikling. Med et produkttankesett deler vi opp problemstillingene som organisasjonen er satt til å løse for våre brukere i "produkter", som er leveransen som gir effekt og verdi ut til brukerene. Hvert produkt har derfor en livssyklus og skal bli bedre etterhvert - er altså ikke bare et prosjekt som avsluttes ved lansering.

Et produkttankesett  innebærer en helhetlig tenkning der brukeropplevelse, teknisk kvalitet og forretningsmål  kontinuerlig jobbes med. En åpen digital plattform som forvaltes med produkttankesett blir bedre enn summen av sine deler - den blir et økosystem i konstant produktutvikling basert på faktisk verdi for brukerne og organisasjonen.

Endringen handler derfor like mye om kultur og tankesett som om teknologi. I CoWork tror vi at alle virksomheter trenger to komplementære tankesett for å lykkes i denne reisen:

To tankesett for ulike utfordringer.

Produktutvikling er krevende, og alle utfordringer kan ikke løses på samme måte. Noen utfordringer har kjente løsninger, mens andre krever utforskning og læring.

  1. Sett fra utsiden - hva gir effekt?
    For problemer med ukjent løsning trenger vi et lærende tankesett. Vi må observere verden utenfor organisasjonen for å evaluere effekten av det vi gjør: Fungerer løsningen vår? Skaper den verdi for brukerne? Dette krever en Tight-Loose-Tight ledelsesfilosofi som gir rom for utforskning, eksperimentering og læring.
  2. Sett fra innsiden - hva må effektiviseres?
    For problemer med kjente løsninger kan vi se innover i organisasjonen: Hvordan kan vi forbedre og effektivisere det vi allerede vet fungerer? Er det tekniske deler som bør byttes ut eller oppgraderes, og i tilfelle - hvorfor? Her kan vi etablere prosesser, automatisering og plattformer som muliggjør effektiv skalering.

Suksessfull produktutvikling krever at organisasjonen:

  • Ser data som en strategisk ressurs, ikke bare et biprodukt av operasjoner.
  • Balanserer utforskning (lærende tankesett) med effektivisering (prosessfokusert tankesett).
  • Bygger kompetanse om egen virksomhet, produktområder, og systemene som understøtter produktene.
  • Skaper en infrastruktur med en åpen digital plattform som støtter både innovasjon og stabilitet.

Vi ser ofte at virksomheter mister sitt innovative grep på grunn av tung manuell drift og manglende automatisering. Overraskende mange mangler en klar strategi for utviklingsprosess, automatisert testing, kodekvalitet og utrullingsprosesser. Resultatet blir økende kompleksitet, teknisk gjeld og en ubehagelig avhengighet til leverandører. En åpen digital plattform kombinert med riktig produkttankesett skaper grunnlaget for bærekraftig innovasjon.

Fremtidssikring i en verden av endring

Ved å forene åpne digitale plattformer med et produktfokus skaper du en infrastruktur for kontinuerlig evolusjon. Nye komponenter kan legges til, gamle fases ut, og hele systemet blir mer verdifullt over tid. Start med klare mål, eksperimenter målrettet og bygg så en automatisert fabrikk som skalerer lærdommene. Da har du grunnlaget for bærekraftig innovasjon og digital frihet.